Het onderstaande stappenplan verduidelijkt de procedure voor het aanvragen en gebruiken van de subsidieregeling ‘Verbinding po-vo’. Door deze stappen te volgen, is het voor scholen makkelijker om de overgang van groep 8-leerlingen van het primair naar het voortgezet onderwijs te verbeteren!
Stappenplan
Klaar voor Middelbaar gesubisidieerd op uw school
Met ons klassikale lesprogramma bereiden wij groep 8-leerlingen voor op een goede start van de middelbare school. In plaats van ons te richten op de vakken, leggen we de nadruk op de vaardigheden die van belang zijn op het voortgezet onderwijs.
Klaar voor Middelbaar kan worden gefinancierd met de ‘Verbinding po-vo’-subsidieregeling. Het programma sluit naadloos aan op speerpunt 4 van de regeling: ‘het bijbrengen van de vaardigheden die leerlingen nodig hebben op het vo’.
Het Klaar voor Middelbaar-programma
Het Klaar voor Middelbaar-programma
Klaar voor Middelbaar bestaat uit tien klassikale lessen van een uur, waarin groep 8-leerlingen worden voorbereid op de middelbare school. In de lessen ligt de focus niet op de vakken, maar op de vaardigheden die van belang zijn op het voortgezet onderwijs. De leerlingen maken op interactieve wijze kennis met deze vaardigheden via presentaties, werkbladen, kennisclips en spellen. Alle leerlingen ontvangen een werk- en samenvattingenboek dat zij tijdens onze lessen en op de middelbare school gebruiken.
Vanwege het overvolle curriculum op basis- en middelbare scholen, is het voor leerkrachten lastig om specifiek aandacht aan te besteden aan belangrijke vaardigheden op de middelbare school. Dit terwijl ze van grote invloed zijn op de resultaten en het welzijn van leerlingen. Klaar voor Middelbaar ondersteunt de leerkracht. Onze docenten leren de leerlingen onder andere hoe ze moeten plannen, effectief leren en omgaan met toetsen/stress, zodat ze vol vertrouwen de stap naar de middelbare school kunnen maken!
Misschien zo’n stukje als dit echt als begintekst en dan hieronder juist meer de werkwijze per les. Dus bijv: ‘elke les staat er één vaardigheid centraal. De leerlingen gaan hier interactief mee aan de slag door hierover oefeningen te maken, te presenteren of over in gesprek te gaan met elkaar en onze docent.’
Plannen
De leerlingen gaan aan de slag met het ‘Klaar voor Middelbaar planning-stappenplan’, waarmee ze middelbare schoolweken inplannen en leren hoe ze goed met hun tijd moeten omgaan.
Effectief leren
De leerlingen krijgen les in het maken van goede aantekeningen en samenvattingen. Daarnaast doen ze onderzoek naar verschillende online hulpmiddelen, waarmee ze moeilijke leerstof sneller kunnen begrijpen.
Omgaan met toetsen en stress
De docent bespreekt en oefent met de leerlingen hoe ze toetsen het beste kunnen voorbereiden, maken en evalueren. Ook gaat de docent met de klas in gesprek over twee veelvoorkomende gevoelens tijdens een toets(week): stress en faalangst.
Presenteren
De leerlingen krijgen tips voor het overbrengen van hun boodschap en het omgaan met zenuwen. Dit nemen ze mee tijdens het maken en houden van hun groepspresentaties.
Executieve functies
De executieve functies vormen de kern van Klaar voor Middelbaar. Naast de hierboven genoemde vaardigheden is er ook veel aandacht voor organisatie, taakinitiatie, flexibiliteit, doelgericht gedrag en metacognitie.
De lesperiodes van Klaar voor Middelbaar
Klaar voor Middelbaar kent twee cycli per schooljaar:
- september – december (nog 6 plekken beschikbaar voor schooljaar 2024/2025)
- februari – juni (nog 9 plekken beschikbaar voor schooljaar 2024/2025)
”Door het programma Klaar voor Middelbaar hebben mijn leerlingen inzicht gekregen in de structuur van het voortgezet onderwijs. Ze hebben bijv. handige tools en tips gekregen hoe ze effectief kunnen leren. De lessen werden efficiënt gegeven, er werd lekker veel gedaan. Voor de leerlingen die het allemaal wat spannend vinden - zo’n overstap naar de middelbare - was deze training heel prettig, maar ook de vaardige leerlingen kwamen genoeg aan hun trekken. En het afsluitende Klaar voor Middelbaar bordspel was helemaal fantastisch!
Ethel PfeijfferDocent groep 8 OBS De Wending
”Dankzij Klaar voor Middelbaar ben ik minder gestrest over de middelbare school. De lessen waren heel leuk en ik kan nu veel effectiever leren!
Klaar voor Middelbaar-leerlingKPO Basisschool Jeroen Bosch
Tarieven
Het Klaar voor Middelbaar-programma is in het eerste jaar van deelname al beschikbaar vanaf €1195,- per klas. Hiervoor krijgen de leerlingen:
- tien lessen van een uur verzorgd door één van onze docenten;
- een werkboek dat zij tijdens de Klaar voor Middelbaar lessen gebruiken;
- een samenvattingenboek dat zij tijdens hun middelbare schooltijd kunnen gebruiken; en
- een certificaat van deelname aan het eind van de laatste les.
Subsidieregeling Verbinding PO-VO
Klaar voor Middelbaar kan worden gefinancierd met de ‘Verbinding po-vo’-subsidieregeling. Het programma sluit naadloos aan op speerpunt 4 van de regeling: ‘het bijbrengen van de vaardigheden die leerlingen nodig hebben op het vo’.
Kijk voor meer informatie op: www.dus-i.nl/subsidies/verbinding-po-vo